Patah sayap bertongkatkan paruh, namun gunung kudaki-kudaki jua!Thursday, March 31, 2011

Dilation & Curretage (D&C)

Biarpun entri ini tidak dapat menggambarkan kesedihan yang kami rasai, aku tetap ingin mencatatnya..Kalau boleh aku kongsikan kronologinya bermula begini..

Jumaat 25 Mac 2011; ada pendarahan kecil ketika pulang dari sekolah..Kami bergegas ke klinik..imbasan dilakukan..itu pendarahan biasa..kelongsong dan janin masih berada pada kedudukannya..normal..kehamilan berusia 7 minggu..cuma Doktor memaklumkan kedudukan rahim yang agak terbalik..berbaur perasaan ketika mendengar ulasan Puan Doktor..Sepanjang malam aku cuba tenangkan diri dan merehatkan minda..Syukurlah tiada sebarang pendarahan malam itu..

Sabtu; 26 Mac 2011: Sepanjang hari berlaku sedikit pendarahan..seperti semalam..pun begitu lewat petang kami menuju ke klinik..Keadaan normal..

Ahad; 27 Mac 2011: Lewat petang pendarahan tak berhenti..malah menjelang malam semakin serius..sakit perut amat sangat aku deritai..mungkinkah ini petanda keguguran?

Isnin; 28 Mac 2011:Awal pagi kami menuju ke tempat doktor..Imbasan segera dilakukan..Kami pasrah apabila doktor memaklumkan bahawa aku mengalami keguguran..Keguguran bermakna kematian janin..Janin harus dikeluarkan sebelum berlaku komplikasi..Bayangkan ada seketul daging dalam rahim..daging itu boleh membusuk dan mengundang jangkitan kuman..Rawatan D&C perlu dilakukan segera..Dilation & Curretage (D&C) adalah prosedur pembedahan minor untuk meregangkan serviks. Sejenis alat akan dimasukkan ke dalam rahim untuk mengikis dan menyedut dinding rahim..D&C ini dilakukan bagi kes keguguran untuk mengeluarkan sisa-sisa kehamilan yang tertinggal dalam rahim..Sekiranya tidak dikeluarkan menurut Doktor aku akan mengalami pendarahan yang banyak dan menerima jangkitan..Sisa-sisa kehamilan itu akan menghalang rahim daripada mengecut dan merupakan sarang terbaik untuk pertumbuhan bakteria..Sekiranya tidak dikeluarkan tisu yang tertinggal akan menyebabkan komplikasi yang boleh membahayakan nyawa.. Prosedur D&C:

1) Dibius sepenuhnya

2) Vagina dibuka menggunakan spekulum

3) Beberapa rod besi halus dan flexible dimasukkan untuk merenggangkan serviks sehingga saiznya terbuka 8mm...aduyaiii

4)Kemudian currette iaitu besi yang halus dan mempunyai hujung bergelung dimasukkan ke dalam rahim

5)Dinding rahim akan dikikis dan disedut menggunakan penyedut berkuasa elektrik

6)Setelah dipastikan segala darah dan kekotoran habis alat tersebut akan dikeluarkan

7)Dipindahkan ke wad pemulihan; sejam berikutnya baru sedar..kami meninggalkan perkarangan pusat perubatan itu jam 5 petang..Kosnya RM 250


8)Dapat cuti sakit 10 hari..patutnya 2 bulan cam orang bersalin gak..sebab konsep keguguran ni sama cam bersalin kalu kita kaji..nak recover pun amik masa..

Musibah keguguran menimpa kami..Kami perlu bersabar atas dugaan yang Allah berikan..Tentu banyak hikmah yang tersembunyi..Kami memujuk diri, mengapa perlu bersedih atas musibah yang kami tidak tahu kebaikannya..Mungkin apa yang dikatakan musibah ini adalah rahmat sebenarnya..Aku cuma perlu berusaha agar kesihatan pulih seperti sediakala kerana ada banyak tanggungjawab menanti di luar sana..Qistina; baby dah tak ada....

1 comment:

  1. hemmmmmmm. Jgn sedih ngat.Bukan rezeki nk buat cam ne. Lagipun masih terlalu awal. Kak Ngah ari tu......cuma tunggu masa untuk d lahirkan. Perlu redha atas segala ketentuan. Kerja kuat lagi. ha ha. bye

    ReplyDelete