Patah sayap bertongkatkan paruh, namun gunung kudaki-kudaki jua!Tuesday, April 26, 2011

Hitam Putih Kehidupan

Keseimbangan dalam kehidupan merupakan konsep tertua yang mendasari kejadian alam ini. Buktinya ialah apabila berakhirnya malam, akan berkunjung pula siang,kadangkala kita rasa bahagia amat, tetapi duka akan berkunjung jua,ada tua, ada muda, ada positif nescaya ada negatif, ada hidup, ada mati dan begitulah seterusnya...
Sebagai aplikasinya,jika dalam kehidupan ini kita mengalami kesenangan, janganlah sesekali bongkak dan berbangga hati secara berlebihan, karena semuanya itu sifatnya hanya sementara. Suatu saat tentulah kesedihan dalam tingkat yang serupa akan mengunjungi kita sehingga pada akhirnya, semuanya lunas dan seimbang. Dan sebaliknya, jika kita mengalami kesedihan yang mendalam, janganlah terlalu murung berlebihan kerana semua itu ada penyeimbangnya.Begitu jugalah hakikatnya di sekolah..pelajar tidak kekal..guru silih berganti..acap kali apabila beralih pucuk pimpinan banyak perubahan akan berlaku. Terutamanya apabila sang ketua sangat bercita-cita untuk menggapai impiannya yang menggunung..Sesungguhnya kita semua adalah manusia biasa..asal kejadian daripada tanah..yang sejuk sifatnya..bukan daripada api yang panas membara..percayalah, sapaan yang lembut dan memikat boleh menjadi benih awal yang mencambahkan jalur kemesraan, menumbuhkan cinta dan bunga-bunga agar terus berkongsi rasa bersama dalam membangunkan sekolah.

Yang jelas, aku perlu bijak mengurus tekanan yang datang terutama daripada pihak pentabir. Aku perlu mengentalkan kekuatan minda!Marah tidak dapat memulihkan keadaan, malah mengeruhkan. Rasa marah aku pujuk dengan memotivasikan diri.. Sedarlah, jika diturutkan rasa akan binasa. Jika diturutkan hati akan mati. Yang menjadi mangsa ialah pelajar. Mereka modal insan masa depan negara.

Biarpun berhadapan dengan situasi rumit,hakikatnya aku cuba mengisi makna murabbi melalui mendidik. Ini kerana aku percaya sesungguhnya mengajar dan mendidik adalah panggilan alam, yang tidak akan hadir pada jiwa sebarangan!
Demikianlah adanya.....

No comments:

Post a Comment