Patah sayap bertongkatkan paruh, namun gunung kudaki-kudaki jua!



Tuesday, March 22, 2011

Belimbing Rebus vs Sambal Hitam

Bagi mereka kat luar sana yang pernah makan sambal belimbing hitam, mesti mengakui betapa uniknya hidangan tersebut..Sebenarnya, ni makanan tradisional orang Pahang..terutama daerah ulu Kuala Lipis dan Jerantut..Kat tempat kerja aku, mereka semua sangat sukakan sambal ni..alkisahnya aku buatkan sambal tu untuk dimakan dengan pulut kuning sempena potluck..ingatkan tak dapat sambutan..tapi licin licau mangkuk aku..hihihi...sekali makan nak lagi..pastu permintaan demi permintaan datang..mereka selalu suh aku masak...hehehe...So, hari ni aku nak share, bahan mentah utama yang diperlukan untuk bikin sambal ni iaitu; belimbing buluh rebus..benda alah ni yang leceh nak disediakan...

Prosesnya bermula daripada menjolok dan memanjat pokok belimbing...ha, tengok aksi mak aku kat atas pokok belimbing tu...aduyaiiii..bila musim belimbing berbuah lebat mak aku mesti terlupa yang dia tu OKU..tongkat dia campak ntah kemana...tup..tup...dia dah ada atas pokok belimbing....mak turunnnnnnnnn.... Kalau nak merebus belimbing ni tak berbaloi setangkai dua..paling kurang pun sebakul cam ni.. Proses kerja yang seterusnya ialah memilih belimbing yang benar-benar berkualiti..yang buruk dan berpotensi mengandungi ulat buah kat dalamnya mesti dibuang...

Pastu plak, kerja-kerja membuang tampuk belimbing atas dan bawah perlu dilakukan... Bila dah selesai, belimbing tersebut hendaklah dibasuh dan ditoskan airnya..Sementara itu, sediakanlah kayu api untuk merebus..bukannya tak boleh pakai gas, tapi proses merebus ni memakan masa yang lama..antara 4 hingga 5 jam..untuk memastikan air belimbing betul-betul kering...jadi kalau guna kayu api, boleh jimatkan gas... Kena pakai kuali besar..kalu arwah wan aku dulu, lagilah tradisional..dia guna tin minyak tanah..alasannya lepas merebus tak perlu nak sental kuali yang hitam buntutnya tu...kalu pakai tin, boleh buang terus jerk... Tunggulah beberapa jam lagi...air yang penuh dalam kuali tu adalah air belimbing tu...air tulah kita nak tunggu kering...jenuh gak...oopsss...sebelum terlupa jangan lupa plak letak garam...kalau satu kuali besar cam gini, paling tidak pun 2 kilo garam...barulah tahan lama...
Setelah berjam-jam merebus, akhirnya air belimbing pun kering...tengok tu, belimbing tu dah bertukar menjadi hitam...fungsinya sama cam asam keping..selain boleh dibuat sambal, kalu korang masak singgang ikan umpamanya, boleh masukkan belimbing ni..
Lagi satu, sekali kita rebus belimbing ni sampai betul-betul kering airnya dan cukup garamnya, dia akan tahan dua tiga tahun..tak berkulat..simpan dalam bekas bertutup elok-elok dan masukkan dalam fridge...

1 comment:

  1. Belimbing hitam ni boleh masak stim ikan patin tau.... nak resepi boleh gak tapi kena tunggu waktu yang sesuai.

    ReplyDelete