Patah sayap bertongkatkan paruh, namun gunung kudaki-kudaki jua!



Tuesday, January 11, 2011

Asam Pedas Ikan Siakap vs Acar Timun

Hari ni cuti umum kerajaan negeri Johor..So, ada peluang nak masak..menunya ialah asam pedas ikan siakap..cam sedap jer bunyinya..hehehe..bahan-bahan yang diperlukan ialah ikan siakap, asam jawa, cili kering, bawang kecil, bawang putih, halia, daun kesum, bunga kantan, kacang bendi, tomato, gula dan garam

Setelah ikan dibersihkan, rendamlah dalam air asam jawa untuk beberapa ketika..

Sementara itu, cili kering, bawang kecil, bawang putih dan halia diblender..Bahan-bahan tersebut ditumis dengan sedikit minyak sehingga garing..pas tu bolehlah masukkan ikan dengan air asam tadi..campakkan bunga kantan dan daun kesum..Jangan lupa garam dan gula..masak sehingga mendidih..last sekali boleh masukkan kacang bendi dan tomato..

Haa..dah siap pun..senang jer..
Nak lengkapkan hidangan buatlah acar timun..campur nenas, bawang besar, lada besar, tomato dan carot..

Asam pedas kalau tak habis makan tengah hari ni, petang nanti boleh buat cekodok panas..cicah kuah asam pedass...Sedappp!!!Cubalah..

No comments:

Post a Comment