Patah sayap bertongkatkan paruh, namun gunung kudaki-kudaki jua!



Saturday, January 8, 2011

Ayam Masak Tempoyak vs Kacang Buncis Lada Benggala

Resepi tengah hari ni ialah ayam masak tempoyak..sebenarnya ini adalah masakan orang malas..hehehe..sebab nak masaknya senang..campak dan rebus jer..heheh

kepada kenkawan yang suka makan masakan yang berasaskan tempoyak tu, kat sini aku nak share lah cara membuatnya..apa yang diperlukan ialah;


  1. Ayam yang telah dipotong

[banyak mana tu bergantung kepada bilangan orang yang nak makan]

2. Cili api

[Kalau suka pedas, boleh la guna lebih..awas berasap telinga nanti..]

3. Tempoyak

[Dalam 2 camca besar]

4. Air


5. Daun kesum

6. Bunga kantan

7. Serbuk kunyit

8. Garam

Cara nak masak pun senang jer..semua bahan tadi di satukan dalam satu periuk dan rebuslah sehingga ayam tu masak... Em..melengkapkan lagi hidangan kami tengah hari ini ialah kacang buncis goreng bersama lada benggala..campurkan isi ayam dan frankfruter ayam...

Ha..kombinasi dua hidangan ni memang memikat..rasanya pun sedap..tambahan kat luar tu hujan..makan plak ngan nasi panas...nyum..nyummm ..Cubalah!!

Selamat Menjamu Selera!!



1 comment: